دسته‌بندی نشده

علت آتش سوزی در کارخانه‌ها و نحوه ایمن سازی در برابر آتش

علت آتش سوزی در کارخانجات و نحوه ایمن سازی کارخانه در برابر آتش | آداک فرایند سپهر

آتش‌سوزی به مفهوم اشتعال و انفجار مواد سوختنی و همچنین ترکیب آنها با عوامل اکسیدانی و تولید انرژی حرارتی می‌‌باشد. برای وقوع آتش‌سوزی، سه شرط اساسی باید تأمین شود که به عنوان “مثلث آتش‌” شناخته می‌شود. هر سال تعداد زیادی از کارخانجات، ساختمان های مسکونی، انبارها ، پتروشیمی، پالایشگاها و بسیاری از صنایع دچار آتش سوزی شده و خسارات جبران ناپذیری به منابع مالی و انسانی وارد می‌شود، از دست دادن عزیزانمان بزرگترین مصیبتی است که در آتش سوزی ها نصیب ما می‌گردد. از این رو جدی گرفتن خطر آتش سوزی امری ضروری و حیاتی بشمار می‌آید. این تفکر که چگونه جان و مال خود را از حریق در امان نگه داریم تقریبا از سال 1911 بصورت جدی مطرح شد. حادثه حریق یک تولیدی پوشاک در نیویورک موجب از دست دادن 145 کارگر شد. از آن پس استانداردهای مختلفی منجمله OSHA در جهت ایمنی و حفاظت از جان و تاسیسات کارخانه ها تدوین گردید.

برای بوجود آمدن آتش نیاز است تا این سه شرط محقق شود: مواد قابل اشتعال، منبع انرژی و حضور اکسیژن.

مثلث آتش | آداک فرایند سپهر

7 علت آتش سوزی در کارخانه‌ ها

  1. نشت گاز: انتشار گاز در کارخانه‌ها می‌تواند به یک وضعیت بسیار خطرناک و حاد منجر شود. گازها می‌توانند به سرعت در هوا منتشر شده و در صورت اشتعال، آتش‌سوزی و انفجار را ایجاد کنند. عمده این گازها عبارتند از گاز شهری، گاز مونوکسید کربن و گاز متان.
  2. اشتعال مواد قابل اشتعال: اشتعال مواد قابل اشتعال وجود مواد قابل اشتعال مانند سوخت ها، روغن‌ها، گازها و مواد شیمیایی. این موارد می‌تواند به عنوان اصلی‌ترین علت آتش سوزی در کارخانه‌ها شناخته شود.
  3. خرابی تجهیزات و دستگاه‌ها: خرابی یا عدم نگهداری مناسب از تجهیزات برقی، ماشین‌آلات و دستگاه‌های کارخانه می‌تواند به ایجاد آتش‌سوزی منجر شود.
  4. اتصال کوتاه برق: برخی از آتش‌سوزی‌ها به دلیل اتصال کوتاه سیم برق یا کانکشن‌های برقی نامناسب رخ می‌دهند.
  5. فرآیندهای حرارتی: در برخی کارخانه‌ها، فرآیندهای حرارتی مثل جوشکاری، نمک‌زنی، و پخت مواد قابل اشتعال انجام می‌شوند که می‌توانند به آتش‌سوزی منجر شوند.
  6. عدم رعایت ایمنی و پیشگیری: عدم رعایت اصول ایمنی مانند عدم استفاده از تجهیزات ایمنی شخصی، عدم آموزش مناسب به کارگران و عدم نظارت بر فرآیندهای ایمنی می‌تواند به وقوع آتش‌سوزی کمک کند.
  7. عوامل طبیعی: عوامل طبیعی مانند رعد و برق، زلزله، و بوران‌های برفی نیز می‌توانند به آتش‌سوزی در کارخانه‌ها منجر شوند.
  8. تراکم بالای مواد قابل اشتعال: تراکم بالای مواد قابل اشتعال در فضاهای کارخانه‌ای می‌تواند به افزایش خطرات آتش‌سوزی منجر شود.
دلایل آتش سوزی کارخانجات

برای پیشگیری از آتش‌سوزی در کارخانه‌ها، رعایت نکات ایمنی و پیشگیری از عوامل فوق از اهمیت بسیاری برخوردار است. این موارد شامل استفاده از تجهیزات ایمنی، آموزش مناسب به کارکنان، نگهداری منظم از تجهیزات و دستگاه‌ها، و رعایت استانداردهای ایمنی و بهداشتی مرتبط با کارخانه می‌شود. همچنین، داشتن یک طرح اضطراری و آمادگی برای مقابله با آتش‌سوزی نیز بسیار مهم است.

نحوه ایمن‌سازی کارخانجات در برابر آتش سوزی

جلوگیری از آتش‌سوزی در کارخانه‌ها یک مسئله بسیار مهم و حیاتی است. در این قسمت از وبسایت آداک فرایند سپهر چند راهبرد و شیوه مهم برای جلوگیری از آتش‌سوزی در کارخانه‌ ها را آموزش می‌دهیم:

1. نصب سیستم‌های اعلام و اطفاء

   – نصب سیستم‌های اعلام نشت گاز: نصب دتکتور گاز و استفاده از سیستم‌‌های تشخیص نشت گاز.

   – نصب سیستم‌های اطفاء: در صورت نشت گاز، سیستم‌های اطفاء گازی یا آبی باید به صورت خودکار فعال شوند.

2. نصب دتکتور دودی برای ایمن‌سازی کارخانه ها در برابر آتش سوزی

دتکتور دودی یک دستگاه ایمنی است که طراحی شده تا دود ناشی از آتش‌سوزی را تشخیص و هشدار دهد. این تجهیزات اغلب در ساختمان‌ها و مکان‌های عمومی نصب می‌شوند تا در صورت وقوع آتش‌سوزی جان افراد به خطر نیفتد و اقدامات امنیتی را به موقع انجام دهند.

دتکتورهای دودی معمولاً دارای ویژگی‌های زیر هستند:

دتکتور دودی دارای یک حسگر است که تغییرات در تراکم دود را تشخیص می‌دهد. این حسگر می‌تواند بر اساس اصول مختلف عمل کند، از جمله حسگرهای اپتیکال (نوری)، یونیزاسیون، و حرارتی.

هنگامی که دتکتور دودی، دودی مشاهده کند، به صورت خودکار آلارم صوتی (صدای زنگ) و گاهاً آلارم تصویری (نمایش چراغهای قرمز) فعال می‌شود تا افراد را آگاه سازد.

بسیاری از دتکتورهای دودی دارای باتری داخلی هستند که در صورت قطع برق معمولی همچنان عمل می‌کنند. برخی از آنها نیز به شبکه برق ساختمان متصل می‌شوند. دتکتورهای دودی معمولاً دارای یک دکمه تست هستند که به کاربر اجازه می‌دهد عملکرد آنها را با فشار دادن دکمه تست بررسی کنند. برخی از دتکتورهای دودی دارای تاریخ انقضا و عمر مفید معینی هستند و باید به موقع تعویض شوند.

استفاده از دتکتورهای دودی در مکان‌های اقامتی و کاری به ایمنی افراد و جلوگیری از خسارات آتش‌سوزی کمک می‌کند. همچنین، در برخی مناطق مشخص و در ساختمان‌های تجاری و مسکونی، نصب دتکتورهای دودی به عنوان قانونی ضروری وضع شده است.

3. پیشگیری از تراکم مواد قابل اشتعال

ذخیره‌سازی مواد به‌طور صحیح برای ایمن‌سازی کارخانجات در برابر آتش سوزی از اهمیت زیادی برخوردار است. مواد قابل اشتعال باید به محل‌های اختصاصی منتقل و ذخیره شوند. از مخازن مناسب و سیستم‌های تهویه مناسب برای ذخیره‌سازی مواد خطرناک استفاده کنید.

4. آتش‌نشانی و آموزش

آموزش و تمرینات لازم: تمرینات منظم آتش‌نشانی و آموزش کارکنان در خصوص استفاده از دستگاه‌ها و تجهیزات آتش‌نشانی ضروری است.

نصب دستگاه‌ها و تجهیزات آتش‌نشانی: دستگاه‌ها و تجهیزات آتش‌نشانی نظیر: دتکتور گازی، وسایل اطفا حریق آبی و پودری باید در نقاط حساس کارخانه نصب شوند.

اجرای طرح‌های امداد: طرح‌های اخلال و امداد را ایجاد کرده و تمرینات تخلیه را به‌طور منظم اجرا کنید.

5. ایمنی شخصی برای ایمن‌سازی کارخانجات در برابر آتش سوزی

ارائه آموزش‌های ایمنی به کارکنان: تمرینات آموزشی منظم برای کارکنان در خصوص ایمنی و پیشگیری از آتش‌سوزی بسیار مهم است.

استفاده از تجهیزات ایمنی شخصی (PPE): کارکنان باید از تجهیزات ایمنی مانند کاپ، لباس‌های مقاوم به آتش، عینک ایمنی، دستکش‌های مقاوم به حرارت و موارد مشابه استفاده کنند.

6. ایمنی برق

کنترل اتصال کوتاه های الکتریکی: نصب تجهیزات مربوط به اتصال کوتاه و حفاظت از اتصالات برقی می‌تواند از آتش‌سوزی به علت خرابی برقی جلوگیری کند.

ایمنی وسایل برقی برای جلوگیری از آتش سوزی در کارخانجات

7. ایمنی عمومی برای ایمن‌سازی کارخانجات در برابر آتش سوزی

تعیین مناطق خطرناک: کارخانه را به مناطق خطرناک و مناطق امن تقسیم کنید و دسترسی به مناطق خطرناک را محدود کنید.

8. بررسی و نظارت بر تجهیزات

نظارت منظم بر تجهیزات برقی و مکانیکی: از منظر نظارت، تعمیر و نگهداری منظم بر تجهیزات برقی و مکانیکی بسیار حیاتی است تا خرابی‌ها و عیب‌های پنهان به‌موقع تشخیص داده شود.

جمع بندیتدابیر و استفاده از تجهیزات ایمنی می‌تواند از آتش‌سوزی در کارخانه‌ها به میزان قابل توجهی جلوگیری کنند. همچنین، داشتن یک تیم آتش‌نشانی آماده و یک طرح اضطراری جامع نیز بسیار اهمیت دارد.آداک فرایند سپهر به عنوان مجموعه‌ای پیشتاز در زمینه واردات و عرضه تجهیزات ایمنی با سال‌ها تجربه درخشان، بهمراه پرسنل متخصص و مجرب و حضور در پروژه های مختلف صنعتی، توانسته گامی بزرگ در راستای ارتقای ایمنی کارخانجات ایران عزیزمان ایفا کند. برای دریافت لیست قیمت و خرید تجهیزات ایمنی با واحد فروش و بازاریابی این شرکت در تماس باشید.

درباره داود شیرینی

داود شیرینی متولد 61، متخصص و واردکننده ابزاردقیق از سال 86، فارغ التحصیل رشته الکترونیک و کنترل ابزاردقیق، زمینه تخصصی دتکتور های گازی و انواع سطح سنج

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *