تفاوت لول سوئیچ و لول ترانسمیتر چیست؟ سوئیچ های سطح و نیز ترانسمیترهای سطح، هردو از ابزارهای بسیار پرکاربرد در صنعت هستند که برای اندازه گیری سطح مواد به کار میروند. با وجود اینکه هدف از نصب هردوی این ابزارها کنترل و نظارت بر سطح مواد موجود در یک چاه و یا مخزن است، اما در نحوه عملکرد آنها تفاوت های بسیاری وجود دارد.
تفاوتها و نیز برخی شباهتهای بین لول سوئیچ و لول ترانسمیترها، باعث شده بسیاری از افراد در تشخیص تجهیز مناسب برای نیاز خود، دچار سردرگمی شوند. در این مطلب از وبسایت آداک فرآیند سپهر، تفاوتهای لول سوئیچ و لول ترانسمیتر را به کاملترین شکل ممکن توضیح خواهیم داد تا بتوانید هنگام تهیه تجهیز، کاملا آگاهانه و حرفهای انتخاب کنید. در ادامه این مطلب، با ما همراه باشید!
تفاوت لول سوئیچ و لول ترانسمیتر چیست؟
به زبان ساده، لول سوئیچ ها برای نظارت نقطهای و لول ترانسمیترها برای سنجش پیوسته سطح مواد به کار میروند. اما این موضوع تنها نقطه تفاوت این دو تجهیز نیست. قبل از قضاوت در مورد اینکه آیا لول سوئیچ برای نیاز شما مناسبتر است یا لول ترانسمیتر، باید بسیاری از موارد دیگر را نیز در نظر بگیرید. نوع خروجی که میخواهید از سنسور دریافت کنید، جنس مخزن، مواد داخل مخزن، فشار داخل مخزن، دما و … تنها چند مثال از این موارد هستند.
مطمئنا در این نقطه، سوالات بسیاری در ذهن خود دارید؛ بنابراین توصیه میکنیم این مطلب را به صورت کامل مطالعه کنید تا به پاسخ های مدنظر خود برسید!
نوع سنجش در ترانسمیتر و لول سوئیچ
گفتیم که لول سوئیچها برای سنجش نقطهای و لول ترانسمیترها برای اندازه گیری پیوسته سطح مواد در مخزن به کار میروند. اما این موضوع به چه معناست؟
بگذارید با یک مثال، قضیه را حتی از این هم سادهتر کنیم. تصور کنید در نقطهای از مخزن، یک لول سوئیچ قرار داده شده است. این سوئیچ سطح تنها قادر است مشخص کند که سطح مایع یا جامد درون مخزن بالاتر از نقطه موردنظر است یا خیر. اما اگر در همین مخزن از لول ترانسمیتر استفاده کنید، این امکان را خواهید داشت که بدانید مواد موجود در مخزن دقیقا در چه سطحی قرار دارند و چه درصدی از ظرفیت مخزن پر و یا خالی است.
با توجه به موارد گفته شده، ممکن است این سوال به ذهن شما خطور کرده باشد: اگر لول سوئیچ صرفا وجود یا عدم وجود ماده در یک سطح خاص را نشان میدهد، پس چطور قرار است بفهمیم که مخزن چه زمانی پر و چه زمانی خالی است؟
سوال شما کاملا بجاست! دقیقا به همین منظور، برای هر مخزن از دو لول سوئیچ استفاده میشود، یکی برای سطح مینیموم مواد در مخزن و یکی برای ماکزیموم. در صورتی که استفاده از تنها یک لول ترانسمیتر برای هر مخزن، کافی خواهد بود.
نوع خروجی و سازگاری با سیستم کنترل
با اینکه برای خروجی لول ترانسمیترها استانداردهای متفاوت ولتاژی و جریانی وجود دارد؛ اما امروزه بیشتر از خروجی 4 الی 20 میلی آمپر برای این منظور استفاده میشود. قابلیت سنجش پیوسته سطح مواد در لول ترانسمیترها به لطف همین خروجی 4 الی 20 میلی آمپر ممکن شده است.
نیاز به لول سوئیچ دارید؟ روی لینک زیر بزنید!
شما میتوانید خروجی 4 میلی آمپر را به عنوان پایینترین سطح در مخزن و 20 میلی آمپر را به عنوان بالاترین سطح در مخزن تعریف کنید. سپس PLC و یا نمایشگر میتواند بر حسب خروجی سنسور، سطح مواد موجود در مخزن را به طور دقیق تشخیص دهد. همچنین، اگر در مسیر جریان انتقالی و یا عملکرد سنسور اختلالی وجود داشته باشد، جریان خروجی از 4 میلی آمپر کمتر خواهد شد و بدین ترتیب حتی قادر خواهید بود مشکلات احتمالی پیش آمده را نیز تشخیص دهید.
در طرف دیگر، در لول سوئیچها از خروجیهای رلهای استفاده میشود. با تحریک شدن سنسور، رله باز یا بسته میشود. این اتفاق میتواند مثلا یک چراغ هشدار را روشن یا خاموش کند و یا به تسمه نقاله متصل شود تا به محض رسیدن مواد به سطح موردنظر، تسمه نقاله فعال و یا متوقف گردد. البته، در لول ترانسمیترها هم نیز شما به راحتی میتوانید با استفاده از کنترلر، جریان 20-4 میلی آمپری را به خروجی رلهای تبدیل کنید و دقیقا همین موارد را انجام دهید!
حتما بخوانید: سطح سنج راداری به زبان ساده ؛ انواع، کاربرد، مزایا و معایب
به طور خلاصه، برای تفسیر و یا تبدیل سیگنال خروجی از لول ترانسمیتر حتما به یک کنترلر و یا PLC نیاز خواهید داشت. اما در لول سوئیچ لزومی ندارد که حتما سیستم شما دارای این دو تجهیز بوده و حتی یک مدار ساده فرمان نیز میتواند پاسخگوی نیازتان باشد!
روش تشخیص (Sense) سطح ماده
یکی دیگر از تفاوت های بین سوئیچ های سطح و ترانسمیترهای سطح روش تشخیص سطح ماده است. به زبان ساده، لول ترانسمیترها از تکنولوژی امواج برای درک سطح مواد موجود در مخزن و یا چاه استفاده میکنند (غیر تماسی)؛ در حالی که در لول سوئیچها از لرزش و یا ظرفیت الکتریکی (خازن ها) برای تشخیص سطح مواد استفاده میشود(تماسی).
انواع لول سوئیچها بر اساس تکنیک به کار رفته، شامل لول سوئیچ های خازنی و دیاپازونی، مغناطیسی، پرهای و ماکروویو میشوند.
لول ترانسمیترها نیز عمدتا عبارتند از: لول ترانسمیترهای راداری، لول ترانسمیترهای موج هدایت شونده و ترانسمیترهای سطح التراسونیک.
لول سوئیچها، چه خازنی باشند و چه دیاپازونی و …، برای تشخیص سطح ماده درون مخزن لزوما باید با ماده در تماس باشند. به عبارت دیگر برای اینکه بتوانند تشخیص دهند آیا ماده بالاتر از سطح مشخص شده قرار دارد یا پایینتر از آن، باید سنسور با ماده تماس پیدا کند. در لول ترانسمیترها به دلیل اینکه تشخیص سطح از طریق ارسال و دریافت امواج صورت میگیرد، نه تنها نیازی نیست که ماده در تماس با سنسور باشد، بلکه نزدیکی بیش از حد ماده به سنسور باعث اختلال در عملکرد حسگر میشود.
صنایع هدف
همانطور که گفته شد، لول سوئیچها برای تشخیص سطح به تماس با ماده درون مخزن نیاز دارند. به همین دلیل، از لول سوئیچها غالبا در مخازن سیمان، سیلوهای گندم، کربنات سدیم، آهک، مواد سوختی، بنزین، گازوئیل، نفت، روغن، آب و حتی خرده شیشه استفاده میشود؛ جایی که تماس مستقیم سنسور با مواد درون مخزن ایرادی ندارد.
در مقابل، در بسیاری از موارد به علت ملاحظات بهداشتی و یا شرایط تهاجمی داخل مخزن مانند دما یا فشار بسیار بالا و یا PH سنسور نباید در تماس مستقیم با مواد داخل مخزن باشد. در این شرایط لول ترانسمیترها به طور اختصاصی کاربرد دارند. در بسیاری از صنایع غذایی، دارویی، پتروشیمی، پالایشگاهی، شیمیایی، بهداشتی، آرایشی و … ترانسمیترهای سطح تنها گزینه موجود هستند.
در برخی از موارد بسیار نادر، ممکن است به دلیل شکل خاص مخزن یا وجود زائده های مزاحم در برابر امواج راداری، نتوان از لول ترانسمیترها استفاده کرد. در این موارد، لازم است که از لول سوئیچ ها استفاده کنیم؛ اگرچه این مورد بسیار به ندرت پیش میآید.
کدام یک بهتر است: لول سوئیچ یا لول ترانسمیتر؟
اول از همه باید گفت که این مقایسه کاملا صحیح نیست؛ زیرا در برخی از موارد نمیتوان از این دو به جای یکدیگر استفاده کرد. از طرف دیگر، در بسیاری از مخازن حساس مانند مخازن سقف ثابت در صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی، در کنار لول ترانسمیتر از یک لول سوئیچ برای تشخیص حد بحرانی استفاده میشود تا احتمال بروز حادثه به حداقل برسد. اما اگر از این موارد صرفنظر کنیم و اگر حق انتخاب داشته باشیم، استفاده از کدام یک بهتر است: لول سوئیچ یا لول ترانسمیتر؟
بایستی در نظر بگیرید که لول سوئیچها عمدتا تکنولوژی قدیمیتری نسبت به لول ترانسمیترها دارند و با سیستمهای کنترلی کمتری نیز سازگار هستند. مثلا شما میتوانید با استفاده از یک نمایشگر با قابلیت برنامهریزی، خروجی یک لول ترانسمیتر را از جریان 4-20 میلی آمپری به خروجی رلهای تغییر دهید؛ اما در لول سوئیچها این امکان وجود ندارد.
در برخی کاربرد ها نیز نیاز است تا لول سوئیچ با لول ترانسمیتر بصورت ترکیبی و مکمل هم استفاده گردد.
برای دیدن فروشگاه کلیک کنید: خرید سطح سنج
یکی از دلایلی که در گذشته نه چندان دور باعث ترجیح لول سوئیچ ها به لول ترانسمیترها میشد، هزینه بالاتر ترانسمیترها نسبت به سوئیچها بود. اما این موضوع با ورود لول ترانسمیترهای بسیار باکیفیت و در عین حال ارزان قیمت، به طور کامل تغییر یافت. اما موضوع به همینجا ختم نمیشود!
بایستی در نظر داشته باشید که برای سنجش سطح با استفاده از لول سوئیچ، شما نیاز به دو تجهیز خواهید داشت. در بسیاری از موارد، حتی اگر سیستم کنترلی شما با جریان 4-20 میلی آمپری سازگار نباشد، خرید یک لول ترانسمیتر به همراه نمایشگر برای تبدیل خروجی جریان به خروجی رلهای، بسیار باصرفهتر و ارزانتر از خرید دو لول سوئیچ برای یک مخزن خواهد بود. به این موارد، استهلاک بالاتر لول سوئیچها به علت تماس مستقیم با ماده درون مخزن را هم اضافه کنید که باعث افزایش نامحسوس هزینه در طولانی مدت میشود.
آخرین موردی که در این مقایسه باید به آن توجه کرد، موضوع کیفیت نظارت است. در صورت استفاده از لول ترانسمیتر، شما قادر خواهید بود که به سطح ماده درون مخزن نظارت دقیق داشته باشید، اما در لول سوئیچها تنها میتوانید بفهمید که آیا سطح ماده بین دو نقطه مشخص شده است یا خیر.
مثلا فرض کنید لول سوئیچها را در نقاط 20% و 80% ظرفیت مخزن قرار دادهاید. این لول سوئیچها قرار است به ترتیب خالی (Empty) و یا پر بودن مخزن (Full) را حس کنند. در این حالت، شما میتوانید بفهمید که سطح ماده درون مخزن پایینتر از نقطه خالی و یا بالاتر از نقطه پر است و و یا بین این دو نقطه قرار دارد. مشکل اینجاست که نظارت فراتر از این سطح، امکانپذیر نخواهد بود. مثلا، چه سطح ماده در نقطه 21% باشد و چه 79% شما یک پاسخ یکسان از لول سوئیچها دریافت خواهید کرد؛ آن هم اینکه سطح ماده بالاتر از نقطه خالی و پایین تر از پر قرار دارد. بنابراین کیفیت نظارت در لول ترانسمیترها قاعدتا بسیار بیشتر از لول سوئیچهاست.
به توجه به تمامی موارد فوق، میتوان اینگونه در نظر گرفت که اگر حق انتخاب دارید، ترجیح لول سوئیچ به لول ترانسمیتر توجیه خاصی ندارد. لول ترانسمیترها به دلیل انعطاف پذیری بالاتر، قابلیت انطباق بیشتری نیز دارند؛ تکنولوژی آنها بسیار جدیدتر است و در رنج قیمتی بسیار گستردهای به فروش میرسند که میتوانند حتی نظر سختگیرترین مدیران و تولیدکنندگان را نیز به خود جلب کنند.
هنوز مردد هستید که به کدام نیاز دارید؟ کافیست به ما پیام دهید یا تماس بگیرید تا بهترین تجهیز برای شرایط مدنظرتان را پیشنهاد کنیم!
سخن آخر
لول سوئیچها و لول ترانسمیترها هردو جزء بسیار مهمی از تجهیزات اندازه گیری سطح هستند و حداقل در آینده نزدیک قرار نیست هیچ کدام جایگزین دیگری شود. اما اگر بتوانیم در یک جمع بندی کلی این دو نوع تجهیز را مقایسه کنیم، با اطمینان میتوان گفت که لول ترانسمیترها برنده رقابت خواهند بود.
در این مطلب از وبلاگ آداک فرآیند سپهر، تفاوت لول سوئیچ و لول ترانسمیترها را به طور کامل بررسی کرده و مزایا و معایب هرکدام را به تفصیل توضیح دادیم. اگر نظر یا تجربه ای در مورد استفاده از این تجهیزات دارید، حتما در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید. همچنین، تنها با وارد کردن آدرس ایمیل در پایین وبسایت، میتوانید در بخش خبرنامه وبسایت آداک فرآیند سپهر عضو شده و به محض منتشر شدن مقالات آموزشی و کاربردی مشابه، مطلع شوید. از اینکه در این مطلب با ما همراه بودید، سپاسگزاریم!
سویچ خازنی میله ای برای مواد پودری در مخزن هاپر خوب عمل میکنه یا سیمی وزنه ای؟
دمای مخزن در حدود ۱۲۰ درجه
فشار مخزن نداریم
ارتفاع ۲متر
مواد آهک که بعضی وقتها کلوخه میبنده
سلام و عرض ادب
برای مواد پودری که امکان کلوخه شدن وجود دارد حتما از لول سوئیچ خازنی سیم بکسلی استفاده نمایید! (البته اگر انتخاب شما فقط لول سوئیچ باشد نه سطح سنج راداری)
به دفعات دیده شده سنسور خازنی سیم و وزنه (سیم بکسلدار) از لحاظ مقاومت در برای شرایط و مواد درون مخزن، استحکام بیشتری نسبت به سنسور خازنی میله ای دارند.
درود
دو تا مخزن 250متر مکعبی داریم که ارتفاع آنها 6متر میباشد و سیال داخل آنها مازوت و دمای آنها چیزی در حدود80و90درجه میباشد.مخازن ایزوله شده و در فضای آزاد که در زمستان دمای محیط میانگین-12درجه و برخی مواقع بیشتر از آن میباشد.
پیشنهاد شما برای تعبیه و تهیه نوع سطح سنج چیست؟
ممنون اگه راهنمایی کنید.سپاسگزارم
سلام مهندس عزیز
چنانچه بصورت پیوسته و مداوم میخواهید سطح مازوت را اندازهگیری کنید بهترین روش سطح سنج راداری است.
شما میتوانید از رادار های 80 گیگا هرتز سری BASIC وگا (سطح سنج راداری اقتصادی) در مخازنتون نصب و استفاده کنید.
برای دریافت قیمت و توضیحات بیشتر با متخصصان آداک فرایند سپهر تماس حاصل فرمایید.