دتکتور گاز آمونیاک چیست؟
دتکتور گاز آمونیاک با استفاده از سنسور خود قادر است غلظت گاز آمونیاک Ammonia را اندازهگیری کند. و نیز در صورت افزایش سطح آن به میزان خطرناک، هشدار دهد. دتکتورهای گاز آمونیاک معمولاً در محیطهای صنعتی و مکانهایی که احتمال نشت آمونیاک وجود دارد نصب میشوند تا از بروز حوادث جلوگیری کنند و ایمنی افراد و محیط را تضمین کنند.
اهمیت نصب و استفاده از دتکتور گاز آمونیاک
نشت گاز آمونیاک در ایران صدها بار منجر به وقوع حوادث جدی شده است که به دلیل خطرات بالقوه این گاز برای سلامتی انسانها و محیط زیست، اهمیت نصب دتکتورهای گاز را برجسته میکند. در ادامه به چند حادثه واقعی ناشی از نشت گاز آمونیاک در ایران اشاره میکنیم:
- در سال ۱۳۹۸، حادثه نشت گاز آمونیاک در یکی از کارخانههای تولید مواد شیمیایی در تبریز رخ داد. این حادثه به دلیل نقص فنی در یکی از مخازن ذخیرهسازی آمونیاک به وجود آمد. نشت گاز به سرعت در محیط کارخانه پخش شد و باعث مسمومیت چندین کارگر و بروز مشکلات تنفسی برای آنها شد. با وجود تلاشهای تیمهای امداد و نجات، متاسفانه چند نفر از کارگران جان خود را از دست دادند و بسیاری دچار عوارض جدی شدند.
- در سال ۱۳۹۶، در منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی، یک مخزن آمونیاک به دلیل نقص در سیستم خنککننده دچار نشت شد. گاز آمونیاک به سرعت در فضا پخش شد و باعث ایجاد وضعیت اضطراری در منطقه شد. با وجود تلاشهای سریع تیمهای امداد، تعداد زیادی از کارگران و ساکنین محلی دچار مسمومیت شدید شدند و چند نفر به دلیل عوارض ناشی از استنشاق گاز جان باختند.
- حادثه سردخانه در سال ۱۳۹۴، در یکی از واحدهای صنعتی اصفهان، نشت گاز آمونیاک رخ داد. این حادثه به دلیل فرسودگی لولههای انتقال گاز آمونیاک به وجود آمد. گاز آمونیاک که بسیار سمی و خطرناک است، به سرعت در محیط سردخانه پخش شد و باعث ایجاد وضعیت بحرانی شد. چندین کارگر به دلیل استنشاق گاز دچار مشکلات جدی تنفسی شدند و به بیمارستان منتقل شدند.
- در سال ۱۳۹۷، نشت گاز آمونیاک در واحد پتروشیمی بندر امام خمینی باعث شد که تعدادی از کارگران این مجموعه به شدت مصدوم شوند. این حادثه نه تنها خسارات جانی به همراه داشت، بلکه باعث شد فعالیت کارخانه به مدت طولانی متوقف شود. تحقیقات بعدی نشان داد که اگر از دتکتورهای گاز استاندارد استفاده شده بود آنها به موقع هشدار میدادند.
حوادث ناشی از نشت گاز آمونیاک در ایران نشان میدهد که نصب دتکتورهای گاز چقدر حیاتی است. این دستگاهها میتوانند از وقوع حوادث ناگوار جلوگیری کنند و جان انسانها را نجات دهند. بنابراین، خرید دتکتور گاز آمونیاک یک سرمایهگذاری ضروری برای حفظ جان و مال است.
همه چیز در مورد آشکارساز آمونیاک PQD-4835!
PQD-4835 یک دتکتور گاز برای تشخیص و اندازه گیری مقدار گاز هیدروژن نیترید در محیط است که توسط شرکت اروپایی پروسنس طراحی و تولید شده است.
این تجهیز با تکنولوژی آلمانی، قیمت بسیار مناسب نسبت به رقبای دیگر و نیز امکانات متنوعی مانند نمایشگر با کیفیت بالا، قلم مغناطیسی برای برنامه دهی، خروجی استاندارد، دقت اندازه گیری فوق العاده بالا و نیز قابلیت عملکرد در انواع محیط های صنعتی، یکی از بهترین انتخاب های موجود در بازار ایران برای کسانی است که به دنبال تجهیزی قابل اعتماد برای تشخیص وجود گاز آمونیاک در محیط هستند.
در ادامه، به طور کامل به تمامی قابلیت ها و امکانات این تجهیز فوق العاده خواهیم پرداخت.
اطلاعات کلی آشکارساز آمونیاک PQD-4835
دتکتور گاز PQD-4835 دارای سنسور پلی استری بوده و برای تشخیص گاز هیدروژن نیترید یا همان آمونیاک طراحی شده است. سنسور به کار رفته در این دتکتور میتواند سطح آمونیاک موجود در محیط را با بالاترین دقت(در حدود یک درصد) در بازه غلظتی %100-0 LEL تشخیص دهد. منظور از سنسور پلیستری از لحاظ تشخیص گاز بسیار دقیق تر از سنسور کاتالیزوری است، چون از دو کاتالیزور برای تشخیص گاز بهره میبرد.
جنس بخش Head این سنسور از استیل ضدزنگ 316L بوده و بخش بدنه را نیز میتوانید از همین جنس و یا آلومینیوم Die-Cast با پوشش اپوکسی انتخاب نمایید. جنس های انتخاب شده در استانداردهای حفاظتی تجهیز تاثیرگذار نخواهند بود.
وزن دتکتور آمونیاک PQD-4835 در حدود 2100 گرم است و ابعاد آن نیز 196,96×145,99x112mm میباشد. از همین رو، امکان نصب این ابزار در کمترین فضا وجود خواهد داشت.
برای اطمینان از گزارش صحیح مقادیر اندازه گیری شده، قابلیت یادآوری کالیبراسیون نیز در این تجهیز قرار داده شده است. با فرا رسیدن زمان کالیبراسیون، تجهیز با ارائه یک سیگنال خطا، این مورد را به کاربر یادآوری میکند. همچنین، وضعیت دتکتور میتواند به طور دوره ای مورد آزمایش قرار گیرد تا اطمینان حاصل کنید که آشکارساز نسبت به گاز موردنظر، حساسیت موردنیاز را دارد.
یکی از قابلیت های بسیار خوب این دتکتور، امکان تعویض سنسور در صورت خرابی و یا عدم عملکرد درست این بخش است. بعلاوه، امکان کالیبراسیون تجهیز بدون هیچگونه نیاز به باز کردن آشکارساز وجود دارد.
نمایشگر
یکی از بهترین قابلیت های این سری از دتکتورهای گاز پروسنس، نمایشگرهای وضوح بالای آنهاست. این صفحه نمایشگر OLED دارای ابعاد 128×64 بوده و اطلاعات نمایش داده شده به راحتی از هر زاویه ای قابل خواندن هستند.
از آنجایی که به دلیل سبک بودن گاز آمونیاک معمولا دتکتور مربوطه در ارتفاع بالا نصب میشود، علاوه بر صفحه نمایشگر، 5 عدد LED رنگی نیز در این تجهیز تعبیه شده است تا حتی در صورتی که دید مناسبی نسبت به نمایشگر نداشته باشید، بتوانید به راحتی وضعیت تجهیز و مقدار گاز اندازه گیری شده را به طور کلی تشخیص دهید.
به لطف وجود نمایشگر، آشکارساز آمونیاک PQD-4835 میتواند تمامی آلارم های خطا، تعمیر و رویدادها را تا 250 مورد ذخیره کند که بعدا در بررسی وضعیت عملکردی ماهیانه و حتی سالیانه، به شدت برای مدیران محترم مفید خواهد بود. همچنین، نمودار تجمع گاز در 8 ساعت گذشته نیز ذخیره میشود که در صورت نیاز میتوان از این داده ها نیز استفاده نمود.
شرایط محیطی مناسب برای تجهیز
دمای مناسب برای محیط نصب تجهیز در حدود 40- تا 70 درجه سانتیگراد است. یکی از موارد قابل ذکر این است که برخی کابران تصور میکنند منظور از دمای مناسب، دمای کلی سوله و یا محلی است که دتکتور در آن نصب میشود؛ در صورتی که منظور از دمای مناسب، دقیقا دمای بخشی است که تجهیز در آن قرار گرفته است.
همانطور که گفته شد، به دلیل اینکه دتکتور آمونیاک به سبب سبک بودن این گاز در ارتفاع بالاتری نصب میشود، ممکن است قسمت بالای سوله نسبت به پایین چند درجه گرم تر باشد که بایستی هنگام خرید این موضوع را در نظر بگیرید.
رطوبت هوای محیطی که دتکتور در آن نصب شده است، در حالت غیرمتمرکز میتواند از 100-0%RH متغیر باشد. البته با توجه به اینکه آشکارساز آمونیاک PQD-4835 دارای استانداردهای حفاظتی IP66 و IP65 است، هیچ نگرانی از بابت نفوذ رطوبت و یا ذرات گرد و غبار حاضر در محیط به درون تجهیز نخواهید داشت.
برنامه دهی، منبع تغذیه و خروجیهای قابل دریافت
مصرف انرژی این دتکتور طبق آخرین استانداردهای جهانی طراحی شده است؛ به طوری که در حالت ماکسیموم به تنها 4W میرسد! ورودی استاندارد به تجهیز 24 ولت DC است که بایستی از ماکسیموم 32 ولت بیشتر و یا از مینیموم 10 ولت کمتر نباشد.
به طور پیشفرض، خروجی 4-20 میلی آمپری و قابلیت سازگاری با شبکه مدباس (RS485 Modbus RTU) در آشکارساز PQD-4835 وجود دارد؛ بنابراین به راحتی میتوانید این تجهیز را با شبکه نظارتی خود سازگار کنید. خبر خوش این است که اگر مایل باشید در کنار این موارد، خروجی رله ای نیز داشته باشید، این مورد نیز قابل سفارش است که در این حالت دتکتور دارای رله برد سه رله ای خواهد بود (NO/NC بودن رله ها کاملا قابل سفارش است).
در نهایت، برای برنامه ریزی این تجهیز نیز کار ساده ای در پیش رو خواهید داشت. شما میتوانید با استفاده از نمایشگر و قلم مغناطیسی، با استفاده از اپلیکیشن کنترلی و یا از طریق شبکه نظارتی این ابزار را به آسانی برنامه ریزی کنید تا دقیقا طبق شرایط مدنظر شما عمل نماید.
استانداردها و تاییدیهها
یکی از مواردی که باید هنگام خرید هر آشکارسازی به آن توجه کنید، استانداردها و تاییدیه های معتبر جهانی است که توسط تجهیز اخذ شده است. این معیار، نشان میدهد که این دتکتور تا چه مقدار قابل اعتماد است.
همانند بسیاری از دیگر تجهیزات پروسنس، PQD-4835 نیز دارای لیست بلند بالایی از تاییدیه های معتبر جهانی نظیر ATEX و IEC است که جزئیات کامل این تاییدیه ها را میتوانید در بخش مشخصات فنی مشاهده نمایید.
راهنمای خرید دتکتور گاز آمونیاک پروسنس PQD-4835
برای خرید دتکتور آمونیاک کافیست دکمه استعلام قیمت در مقابل محصول را بزنید. کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن با شما تماس گرفته و علاوه بر ارائه قیمت دقیق و مشاوره تخصصی رایگان، به سفارش شما نیز رسیدگی خواهند نمود. لازم به ذکر است که این تجهیز در آداک فرآیند سپهر با ضمانت کامل اصالت و کمترین قیمت در سطح کشور ارائه میشود.
همچنین، در صورت خرید از آداک فرآیند سپهر، از خدمات پس از فروش این تجهیز شامل تامین کیت های کالیبراسیون و نیز سنسور اورجینال تجهیز نیز برخوردار خواهید شد.
سید رضا هاشم زاده –
TWA و STEL چیست؟
آداک فرایند سپهر –
TWA
میانگین استاندارد قرار گرفتن در معرض هر گونه گاز خطرناک در محیط کار بر اساس یک روز کاری هشت ساعته یا 40 ساعت کاری در هفته است. بعبارتی TWA حداکثر سطح گاز است که پرسنل در معرض آن قرار میگیرند.
STEL
محدودیت قرارگیری در محیط انتشار گاز را در کوتاه مدت STEL میگویند.
به حداکثر غلظت مجاز گازهای محیطی که یک کارگر می تواند به طور ایمن برای مدت زمان کوتاهی (حداکثر 5 تا 15 دقیقه) در معرض آن قرار گیرد.
سید رضا هاشم زاده –
حد پایین خفه کنندگی گاز آمونیاک چقدر است؟
آداک فرایند سپهر –
حد پایین انفجاری گاز آمونیاک برابر است با 15VOL%
حد بالای انفجاری 33.6VOL%
TWA: 25ppm
STEL: 35ppm
مجتبی انوریان مهرآباد –
کاربرد دتکتور گاز آمونیاک در چه مکان هایی است؟
آداک فرایند سپهر –
سلام
آمونیاک یک ماده شیمیایی پر مصرف است که در محصولات پاک کننده، مواد آرایشی بهداشتی، کود و تبرید تجاری و صنعتی (سرد خانه) استفاده می شود.
آمونیاک می تواند در نگهداری مواد غذایی و نوشیدنی ها در دمای مناسب بسیار کاربرد دارد.
اما گاز آمونیاک خطراتی را به همراه دارد زیرا بسیار سمی و قابل احتراق است. آمونیاک دارای بوی تند، بی رنگ، سمی، بسیار واکنش پذیر و خورنده است. آمونیاک می تواند به شکل مایع فشرده باشد و خیلی سریع با آب واکنش دهد. از این رو کسانی که در نزدیکی محل انتشار آمونیاک هستند بایستی بسیار دقت کنند چونکه گاز آمونیاک می تواند آسیب جدی به پوست، چشم و سیستم تنفسی وارد کند. گاز آمونیاک سبکتر از هوا است و هنگام نشت در سمت سقف تجمع می یابد. به همین علت دتکتور گاز آمونیاک باید نزدیک به سقف اتاق یا سوله نصب شود. همچنین این گاز بالای 15 درصد حجمی قابل اشتعال است.