دسته‌بندی نشده

فلومتر الکترومغناطیسی چیست؟ انواع، کاربرد و نحوه نصب

فلومتر مغناطیسی چیست؟ انواع و کاربرد آن | آداک فرایند سپهر

آیا از کاربرد و مزایای دبی سنج ها که بیش از هر تجهیز دیگر ابزار دقیق در صنعت کاربرد دارند خبر دارید؟ آیا می‌دانید فلومترهای مغناطیسی دارای دقت اندازه‌گیری بالایی هستند؟ در این مقاله از آداک فرایند سپهر به معرفی کامل فلومترهای الکترومغناطیسی، اصول عملکرد، انواع، کاربردها و نحوه نصب آن‌ها می‌پردازیم تا با این دستگاه پرکاربرد و راه‌های بهینه‌سازی کارکرد آن بیشتر آشنا شوید.

فلومتر الکترومغناطیسی چیست؟

فلومتر الکترومغناطیسی (Magnetic Flowmeter) نوعی دبی سنج حجمی است که به کمک قانون القای مغناطیسی فارادی، فلوی سیالات رسانا را اندازه‌گیری می‌کند. این دستگاه‌ با ایجاد میدان مغناطیسی در مسیر حرکت سیال، می‌توانند سرعت و دبی سیال عبوری را بصورت دقیق شناسایی کنند. از فلومترهای الکترومغناطیسی عمدتاً در صنایع مختلف مانند نفت و گاز، کشاورزی، آب و فاضلاب و صنایع غذایی استفاده می‌شود.

مگمترها فقط می‌توانند سیالات رسانا را تشخیص دهند. همچنین با اندازه‌گیری تغییرات شار مغناطیسی در اثر سرعت سیال جاری، می‌تواند مقدار فلو عبوری را با خطای بسیار پایین تشخیص و اندازه‌گیری کند.

اصول عملکرد فلومتر مغناطیسی

فلومترهای الکترومغناطیسی با استفاده از قانون فارادی (هنگامی که یک ماده رسانا درون میدان مغناطیسی حرکت کند، در آن ولتاژی القا خواهد شد) کار می‌کنند. این ولتاژ به سرعت عبور سیال کاملا وابسته است، که با استفاده از الکترودهایی که در دیواره فلومتر نصب شده‌اند اندازه‌گیری می‌شود.

بدلیل ثابت بودن شدت میدان مغناطیسی و زاویه برخورد سیال، ولتاژ القا شده متناسب با سرعت عبور سیال خواهد بود. این ولتاژ توسط ترانسمیتر به یک سیگنال استاندارد (مانند 4 تا 20 میلی‌آمپر) تبدیل شده و به سیستم کنترل منتقل می‌شود تا بصورت لحظه‌ای وضعیت دبی سیال را مانیتور کند.

بزبان تخصصی‌تر کیفیت اندازه‌گیری در این دستگاه‌ها به شدت میدان مغناطیسی، زاویه‌ی برخورد سیال هادی با میدان مغناطیسی و سرعت عبور سیال از درون میدان بستگی دارد. حال با توجه به ثابت بودن شدت میدان و زاویه برخورد، در عمل ولتاژ القا شده در الکترودها با سرعت حرکت سیال متناسب خواهد بود. 

نحوه و اصول کار فلومتر الکترومغناطیسی | آداک فرایند سپهر

با توجه به تصویر بالا، اگر یک سیال رسانا از طریق لوله‌ای با قطر مشخص از طریق چگالی میدان مغناطیسی B که توسط سیم پیچ‌ها ایجادشده جریان یابد، مقدار ولتاژ UI در الکترودها، متناسب با سرعت V سیال است. از آنجایی که چگالی میدان مغناطیسی و قطر لوله مقادیر ثابتی هستند، می توان آنها را در یک ضریب کالیبراسیون K ترکیب کرد. در این صورت معادله ولتاژبرابر با E = KV خواهد بود.

ضریب K توسط سازندگان فلومتر مغناطیسی از طریق کالیبراسیون بوسیله آب تعیین می‌گردد. مقدار K بدست آمده برای هر مایع رسانای دیگری نیز معتبر است، از طرفی خروجی ولتاژ القا شده در فلومتر بصورت خطی است. مگمترها می‌توانند فلو را در هر دو جهت اندازه‌گیری کنند. چون جهت معکوس، قطب‌های الکترود را تغییر می‌دهد نه مقدار ولتاژ القا شده را.

ولتاژی که در الکترودها ایجاد می‌شود، یک سیگنال در حد میلی ولت است. این سیگنال معمولاً به یک سیگنال جریانی استاندارد (4 لی 20 میلی آمپر) یا خروجی فرکانس (0 الی 10000 هرتز) توسط ترانسمیتر داخل فلومتر تبدیل می‌شود. 

سیم پیچ‌های نصب‌شده بر روی فلومتر مغناطیسی را می‌توان با ولتاژ متناوب و مستقیم راه‌اندازی کرد. هنگامی که از ولتاژ ac استفاده می‌کنید، ولتاژ خط به سیم پیچ‌های مغناطیسی اعمال می‌شود. در نتیجه، سیگنال القا شده ولتاژی به الکترودها بصورت سینوسی خواهد بود، در نتیجه دامنه موج با سرعت سیال عبوری از فلومتر متناسب است. 

نویز پدیده‌ای مزاحم در تجهیزات الکترونیکی تلقی می‌شود و اغلب مدارت دارای نویز های ناخواسته بر روی خروجی‌شان هستند. از این رو در فلومتر مغناطیسی برای حذف نویز وارد شده به درون ولتاژ الکترودها بایستی حرکت سیال قطع گردیده و خروجی روی صفر (کالیبراسیون صفر) تنظیم شود. مشکل اصلی فلومتر الکترومغناطیسی با تغذیه ac این است که نویز می تواند متناسب با شرایط فرآیند متفاوت باشد و برای حفظ دقت، نیاز به صفر کردن مکرر فلومتر است.

فلومتر الکترومغناطیسی کوبولد

امروزه ترنسمیترهایی با انواع پروتکل‌های ارتباطی مانند، هارت HART، مدباس، IO-Link و پروفی باس طراحی شده‌اند که امکان اتصال مستقیم به یک سیستم کنترل توزیع شده DCS را فراهم می‌کنند.

انواع فلومترهای الکترومغناطیسی (Magnetic Flowmeter)

فلومترهای الکترومغناطیسی به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند که هر یک ویژگی‌ها و کاربردهای خاص خود را دارند:

  1. داخل خطی In-line

2. بیرون خطی یا غیر تماسی

انواع فلومترهای الکترومغناطیسی (Magnetic Flowmeter)

1. فلومتر مغناطیسی داخل خطی In-line

این فلومترها در مسیر لوله نصب شده و برای اندازه‌گیری دقیق دبی سیالات استفاده می‌شوند. از فلومترهای In-Line عمدتاً در صنایع آزمایشگاهی، فرآوری مواد و سیالات با دما و فشار بالا استفاده می‌شود. این فلومترها نیز در دو نوع تمام دور و کاهش یافته ساخته شده‌اند که هر کدام را در ادامه شرح می‌دهیم.

فلومترهای تمام‌دور (Full Bore)

فلومترهای تمام‌دور از دقیق‌ترین و کاربردی‌ترین تجهیزات اندازه‌گیری دبی سیال بصورت مغناطیسی محسوب می‌شوند. این فلومترها با پوشش کامل مقطع لوله، فلوی سیال را بطور کامل و دقیق رصد می‌کنند. طراحی ویژه آنها بشکلی است که حسگرها یا الکترودها بطور گسترده در دیواره داخلی لوله قرار می‌گیرند و تمام تغییرات ولتاژ ناشی از عبور سیال را بسرعت ثبت می‌کنند. الکترودهای نصب‌شده در دیواره لوله، ولتاژ القایی تولیدشده از عبور سیال را به سیگنال‌های قابل پردازش تبدیل می‌کنند و دبی سیال را بصورت آنی و پایدار محاسبه می‌کنند.

این ساختار باعث می‌شود فلومترهای تمام‌دور بتوانند دبی سیالات مختلف را حتی در شرایط فرآیندی، مانند فشار و دمای بالا یا در جریان‌های با سرعت کم، بطور دقیق اندازه‌گیری کنند. این دقت و حساسیت بالا موجب شده است تا فلومترهای تمام‌دور انتخابی ایده‌آل برای صنایع حساس مانند داروسازی، فرآوری مواد غذایی و تصفیه آب شوند.

فلومترهای کاهش‌یافته (Insertion)

مگ مترهای کاهش‌یافته (Insertion) نوعی دیگر از فلومترهای الکترومغناطیسی داخل خطی هستند که بمنظور اندازه‌گیری دبی سیالات در لوله‌های با قطر بزرگ و کاربردهایی که نصب مستقیم فلومترهای تمام‌دور امکان‌پذیر نیست، طراحی شده‌اند.

در این نوع بجای پوشش کامل مقطع لوله، یک حسگر کوچک یا پروب در بخشی از مسیر عبور سیال وارد می‌شوند و دبی سیال را با نمونه‌برداری از بخشی از آن، اندازه‌گیری می‌کنند. پروب این فلومترها در داخل لوله قرار گرفته و میدان مغناطیسی لازم برای اندازه‌گیری را تنها در آن نقطه از لوله ایجاد می‌کند. این شیوه نصب به فلومترهای کاهش‌یافته امکان می‌دهد تا با مصرف انرژی کمتر و همچنین بدون نیاز به قطع کامل سیال، عملیات اندازه‌گیری را انجام دهند.

یکی از مزایای این نوع، اندازه‌گیری دبی سیالات در لوله‌های بزرگ و سیستم‌های انتقال حجیم می‌باشد. زیرا به فضای کمتری نیاز دارند و هزینه نصب و نگهداری آن‌ها نیز بطرز چشمگیری پایین‌تر است. این ویژگی، آن‌ها را برای صنایع سنگین، شبکه‌های توزیع آب و خطوط فرآوری مواد مناسب می‌سازد. همچنین، این فلومترها قابلیت جابجایی و نصب آسان دارند؛ از این رو، در مواقعی که نیاز به اندازه‌گیری موقت یا آزمایشی فلو در چند نقطه مختلف از یک سیستم وجود دارد، انتخابی ایده‌آل محسوب می‌شوند.

2. فلومتر مغناطیسی غیرتماسی Non-Intrusive

این فلومترها بدون تماس مستقیم با سیال عمل می‌کنند. این نوع در صنایع غذایی و دارویی بعلت قابلیت شستشوی آسان و رعایت نکات بهداشتی کاربرد دارند. این فلومترها نیز به دو دسته قابل حمل یا ثابت تقسیم می‌شوند.

فلومتر قابل حمل (Portable)

فلومتر قابل حمل مغناطیسی دستگاهی سبک و بسیار کاربردی برای اندازه‌گیری سریع دبی سیالات است. این فلومترها براحتی قابل جابجایی‌اند و در هر جایی که نیاز باشد، بدون دردسر نصب می‌شوند. کافیست آن را در مسیر لوله قرار دهید تا بکمک میدان مغناطیسی و سنسورهای حساسش، میزان عبور سیال را در لحظه محاسبه کند.

نصب آسان و سریع از ویژگی‌های اصلی این دستگاه است. یعنی نیازی به قطع سیال یا برش در لوله‌کشی نیست؛ بهمین خاطر برای پایش‌های موقت، مثل بررسی‌های سریع در خطوط انتقال آب، نفت و گاز بسیار مناسب است. این فلومترها با داشتن صفحه‌نمایش دیجیتال و قابلیت ذخیره‌سازی اطلاعات، ابزاری عالی برای نظارت‌های موقتی، کنترل کیفیت و جمع‌آوری داده در پروژه‌های مختلف هستند. وحتی قادرند مقادیر اندازه‌گیری شده را چند ما در حافظه داخلی خود نگه دارند. این دستگاه بخاطر کاربری ساده و طراحی جمع‌ و جورش، انتخابی مطمئن برای متخصصانی است که به یک ابزار دقیق سریع و قابل جابجایی نیاز دارند.

فلومتر چندفازی

فلومتر چندفازی ثابت یکی از ابزارهای تخصصی و پیشرفته در اندازه‌گیری دبی سیالات مختلف است. این نوع فلومتر می‌تواند ترکیبی از سیال‌های مختلف مانند: مایعات، گازها و حتی ذرات جامد معلق را بطور همزمان و دقیق اندازه‌گیری کند.

در این فلومترها، از حسگرها و الگوریتم‌های پیچیده‌ای استفاده می‌شود که قادرند بین فازهای مختلف سیال تمایز قائل شوند و هرکدام را جداگانه شناسایی و اندازه‌گیری کنند. این ویژگی بدستگاه اجازه می‌دهد تا در خطوطی که انواع سیالات بصورت ترکیبی در حال عبور هستند، بخوبی عمل کرده و اطلاعات دقیقی از دبی هر فاز ارائه دهد.

هر یک از این انواع فلومترهای مغناطیسی برای کاربردهای خاص خود مناسب هستند و انتخاب مناسب بستگی بشرایط خاص فرآیند و نیازهای اندازه‌گیری دارد. در ادامه برای درک بهتر انواع دبی سنج مغناطیسی جدول مقایسه‌ای قرار داده‌ایم.

نوع فلومتر نوع نصب کاربردها مزایا معایب
فلومتر مغناطیسی In-Line درون خطی (In-Line) اندازه‌گیری فلوی مایعات – دقت بالا
– مناسب برای سیالات با رسانایی الکتریکی
– عملکرد پایدار در شرایط مختلف
– مناسب برای کاربردهای صنعتی و آزمایشگاهی
– نیاز به نصب در لوله و قطعه‌کاری
– هزینه بالا نسبت به فلومترهای دیگر
– نیاز به فضای مناسب برای نصب
فلومتر مغناطیسی بدون تماس (Non-Intrusive) بدون تماس با سیال (پرتابل) اندازه‌گیری فلو بدون نیاز به قطع لوله – عدم نیاز به قطع لوله و نصب آسان
– مناسب برای سیالاتی که نباید با فلومتر تماس داشته باشند
– کمترین تغییر در خط لوله و کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری
– نصب سریع و بدون اختلال در فرآیند
– دقت کمتر نسبت به نوع In-Line
– محدودیت در اندازه‌گیری برخی از سیالات
– هزینه بیشتر نسبت به فلومترهای استاندارد
– نیاز به تنظیمات خاص برای سیالات با ویژگی‌های خاص

کاربرد فلومتر مغناطیسی

  • سدها
  • نیروگاهی
  • ایستگاه پمپاژ
  • صنایع سیمان
  • صنایع دریایی
  • آب و فاضلاب
  • صنایع کشاورزی
  • صنعت نفت و گاز
  • صنایع غذایی و دارویی
  • کارخانجات کاغذ و خمیر
  • صنایع مواد شیمیایی و چسب
  • برای انواع خطوط انتقال سیالات در کارخانجات
  • صنایع معدنی برای استخراج، تولید و فرآوری فولاد

بهترین برندهای فلومتر مغناطیسی

برند های مطرح جهانی در زمینه فلومتر مغناطیسی شامل موارد زیر هستند:

  • ای‌بی‌بی ABB
  • کرونه Krohne
  • کوبولد Kobold آلمان
  • اندرس هاوزر Endress+Hauser
  • امرسون Emerrson
  • یوکوگاوا Yokogawa
چند نمونه فلومتر مغناطیسی دقیق | آداک فرایند سپهر

در زیر چند نمونه پرمصرف و بادوام از فلومترهای مغناطیسی با ذکر مشخصات فنی قرار داده‌ایم.

فلومتر مغناطیسی کوبولد سری MIK با انواع خروجی ها از سیگنال آنالوگ گرفته تا IO-Link با خطای بسیار پایین 2 درصد فول اسکیل در دسترس است. این سری برای اندازه‌گیری و نظارت بر سیالات با سرعت حرکت متوسط مناسب می‌باشد.

ویژگی های کلی این فلومتر ها عبارتند از: اندازه‌گیری همزمان دما و فلو – اندازه‌گیری دو طرفه – خروجی پالسی، فرکانسی، رله و آنالوگ قابل انتخاب – توتالایزر بزرگ – دارای نمایشگر
محدوده اندازه گیری: 0.01 تا 0.5 الی 35 تا 700 لیتر در دقیقه مایع
نوع اتصال: ¾G ½ … G 2
جنس تجهیز: PPS/stainless steel, PVDF/Hastelloy®, tantalum
فشار حداکثر: 10بار
حداکثر دمای سیال: 80+ درجه سانتیگراد

سری صنعتی MIS مناسب برای کاربردهای سنگین و صنعتی ساخته شده است. در این فلومتر دقت اندازه‌گیری به سیال فرآیندی و خواص آن مانند چگالی، ویسکوزیته و دما بستگی ندارد. دو نوع خروجی یکی بصورت سوئیچ، و دیگری قابل انتخاب از بین آنالوگ یا فرکانسی.

محدوده اندازه گیری: 160-0.6 متر مکعب در ساعت الی 250-1 متر مکعب
نوع اتصال: فلنج
جنس تجهیز: استیل ضد زنگ با رنگ مقاوم، NBR و هستلوی
فشار حداکثر: 16بار
حداکثر دما: 70+ درجه سانتیگراد
خروجی ها: IO-Link, dosing function, rotatable TFT display, bidirectional measurement, part- and grand totalizer, usable even with hand gloves

فلومتر الکترومغناطیسی سری mis کوبولد
فلومتر مغناطیسی جدید کوبولد سری mim

فلومتر سری MIM کوبولد تجهیزی با امکانات فوق العاده برای مصارف متوسط و کوچک طراحی شده است. دقت اندازه‌گیری فلو به خواص ماده مثل ویسکوزیته، چگالی و دما بستگی ندارد. اگر مایع حداقل رسانایی را داشته باشد کافی است.

مشخصات فنی در این تجهیز عبارتند از: صفحه رنگی TFT با امکان چرخش 90 درجه – منوی قابل تنظیم – توتالایزر بزرگ و تنظیم پذیر – اندازه‌گیری همزمان فلو و دما به لطف PT100 داخلی – و نیز اندازه‌گیری دو طرفه

برای خرید فلومتر الکترومغناطیسی ساخت شرکت کوبولولد آلمان می‌توانید با شماره تلفن 02177809784 تماس حاصل فرمایید. تمامی فلومتر ها با ضمانت اصالت، نو، اکبند و گارانتی دار تحویل داده می‌شود.

مزایای استفاده از فلومتر الکترومغناطیسی

در لیست زیر مهم‌ترین مواردی را که می‌توانیم بعنوان مزایای استفاده از فلومتر مغناطیسی بیان کنیم، مشاهده می‌کنید:

  • راه‌اندازی آسان
  • دقت اندازه‌گیری بالا
  • تفسیر ساده مقادیر اندازه‌گیری
  • حداقل نیازهای تعمیر و نگهداری
  • جلوگیری از افت فشار در اکثر مدل‌ها
  • سیگنال خروجی آنالوگ 4 الی 20 میلی آمپر
  • روکش‌ های مقاوم در برابر سایش و خوردگی
  • بدون سایش بعلت نداشتن قطعات متحرک
  • برای سیال‌های تهاجمی و خورنده مناسب است
  • قابلیت اطمینان (پایداری طولانی مدت، عمر مفید)
  • در این فلومتر دقت اندازه‌گیری به فشار، چگالی، ویسکوزیته و دما بستگی ندارد
  • در طیف گسترده‌ای از آلیاژ ها تولید می‌شوند و مواد برای آب آشامیدنی، فاضلاب و مواد شیمیایی

معایب فلومترهای مغناطیسی 

این فلومترها قادر به اندازه‌گیری سیالات غیر الکتریکی نیستند؛ زیرا سیگنال الکتریکی مغناطیسی که توسط سیالات الکتریکی ایجاد می‌شود، با سیالات غیر الکتریکی تولید نمی‌شوند. همچنین، فلومترهای مغناطیسی در صورتی که در معرض میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی خارجی قرار گیرند، ممکن است دچار اختلال شوند و دقت اندازه‌گیری آن‌ها کاهش یابد.

علاوه بر آن برای اندازه‌گیری سیالاتی مانند هیدروکربن ها، آب دمینرال (آب مقطر) و برخی گازها مناسب نیستند. همچنین فلومترهای مغناطیسی می‌توانند وزن سنگینی داشته باشند و در برخی مواقع بخاطر مقاومت بیشتر در برابر خوردگی و سایش نیز گران‌قیمت باشند. در جدول زیر به مزایا و معایب فلومتر مغناطیسی پرداخته شده است.

معایب فلومتر مغناطیسی مزایای فلومتر مغناطیسی
عدم توانایی در اندازه‌گیری سیالات غیرالکتریکی دقت اندازه‌گیری بالا
ممکن است در معرض اختلالات الکترومغناطیسی خارجی قرار گیرد بدون نیاز به قطعات متحرک و کاهش سایش
برای اندازه‌گیری سیالات خاص مانند هیدروکربن‌ها و آب دمینرال مناسب نیستند قابلیت اندازه‌گیری در شرایط مختلف دما و فشار
ممکن است وزن زیادی داشته باشند و گران‌قیمت باشند عدم افت فشار در اکثر مدل‌ها
نیاز به کالیبراسیون و تنظیم دقیق برای حفظ دقت اندازه‌گیری بدون تماس مستقیم با سیال

آموزش جامع و اصولی نصب فلومتر مغناطیسی

نصب فلومتر الکترومغناطیسی قطعا بایستی توسط کادر فنی‌ ماهر انجام شود. در اینجا چند مورد از مراحل نصب فلومتر مغناطیسی را ذکر می‌کنیم:

  • واشرها و فلنج ها باید بصورت متحدالمرکز نصب شوند
  • لوله را باید از ایجاد یا تجمع هر فاز ثانویه (جامد یا هوا) تخلیه کنید
  • فلومتر مغناطیسی باید طوری در راستای لوله نصب شود تا پر از مایع باشد
  • بهترین روش برای نصب در خطوط عمودی با جهت حرکت سیال، رو به بالا می باشد
  • هنگام اندازه گیری لجن، فاضلاب و غیره، سنسور باید بصورت عمودی نصب شود
  • در حالت‌های بسیار خاص می‌توان فلومترهای الکترومغناطیسی را در خطوط افقی نصب نمود
  • لرزش‌های مکانیکی به سیستم الکترونیکی (ترانسمیتر) آسیب می‌زنند و باید در نواحی با کمترین مقدار لرزش نصب گردند

به تصاویر زیر بدقت توجه کنید مفهوم حرف D همان اندازه قطر لوله انتقال است. مثلا اگر زانویی یا خمیدگی قبل از فلومتر باشد، بایستی فلومتر بطول پنج برابر قطر لوله از آن خمش فاصله داشته باشد.

نحوه و محل نصب فلومتر الکترومغناطیسی | آداک فرایند سپهر

برای نصب فلومتر مغناطیسی، باید محلی انتخاب شود که شرایط مناسبی برای کارکرد داشته باشد. این محل باید دور از منابع الکتریکی و میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی باشد. همچنین، باید اطمینان حاصل شود که در این محل، فلوی سیال بصورت یکنواخت و بدون تلفات توزیع می‌شود. فلنج‌های ورودی و خروجی باید در محل مناسب به خطوط لوله متصل و محکم بسته شوند.

باید از این نکته اطمینان حاصل شود که فلنج‌ها بدرستی و با توجه بدستور العمل تولید کننده، نصب شده‌اند. پس از نصب فلنج‌ها، باید سیم‌های تغذیه و ارتباطی به فلومتر مغناطیسی متصل شوند. باید از این نکته اطمینان حاصل شود که سیم‌ها بدرستی نصب شده‌اند و اتصالات آن‌ها محکم است.

پس از نصب فلومتر مغناطیسی، باید تنظیمات آن انجام شود. این تنظیمات شامل تنظیمات مربوط به تراز، زاویه نصب و حالت کارکرد فلومتر مغناطیسی است. با توجه به اینکه نحوه نصب فلومتر مغناطیسی بستگی به شرایط و محیط کاربردی آن دارد، بهتر است که برای نصب و راه‌اندازی این سیستم، از دستورالعمل‌ها و راهنمایی‌های تولیدکننده فلومتر مغناطیسی پیروی شود.

در نهایت هنگام نصب فلومتر مغناطیسی، باید توجه ویژه‌ای به تراز بودن فلومتر داشته باشید. برای حصول دقت بهتر، باید مطمئن شوید که فلومتر در جهت مناسب و با تراز دقیق نصب شده است. همچنین، در نصب فلومتر در خطوط افقی، باید دقت کنید که سیال بطور یکنواخت حرکت کند و از تجمع هوای اضافه یا ذرات جامد جلوگیری شود.

10 راه رفع عیوب و مشکلات دبی سنج مغناطیسی

  1. ابتدا بررسی کنید که دبی‌ سنج مغناطیسی روشن است یا نه. اگر فلومتر خاموش است، ولتاژ تابلو برق را بررسی نمایید. همچنین فیوز موجود در حلقه تغذیه تابلو برق را نیز چک کنید.
  2. اتصالات سنسورهای فلومتر را بررسی کنید.
  3. اگر ولتاژ وجود دارد اما دبی ‌سنج روشن نمی‌شود، فیوز بر روی برد مدار چاپی (PCB) را نیز بررسی نمایید و در صورت نیاز، آن را تعویض کنید.
  4. سالم بودن کابلی که ترانسمیتر دبی سنج مغناطیسی و سنسور را بهم وصل می‌کند را نیز چک کنید.
  5. وصل نشدن اتصال ارت (زمین) در ترانسمیتر و سنسورها باعث خوانش های غلط می‌شود.
  6. دیتای مربوط به کانفیگ فلومتر را مطابق برگه راهنمای تجهیز بررسی کنید. مخصوصا پارامترهای GK و GKL و f.
  7. اگر فلو نشان داده شده منفی است، جهت نصب دبی‌سنج مغناطیسی را چک کنید و در صورت نیاز جهت جریان را تغییر دهید.
  8. اگر دبی اندازه‌گیری شده بسیار زیاد یا بسیار کم باشد، ممکن است ناشی از خصوصیات غیرمعمول سیال باشد.
  9. در صورت بروز خطای Pipe Not Full خطوط لوله پایین دست را بررسی نمایید.

در صورت بروز خطاهای اندازه‌گیری، بررسی دقیق اتصالات و وضعیت الکترودها ضروری است. همچنین، اطمینان از تنظیم صحیح پارامترهای دستگاه و تشخیص نویزهای الکتریکی می‌تواند به بهبود دقت اندازه‌گیری کمک کند. اگر مشکلات بطور مداوم ادامه پیدا کند، مشاوره با متخصصان فنی می‌تواند راهگشا باشد.

نکته مهم) مقدار سیگنال آنالوگ 20-4 میلی آمپر خروجی از فلومتر مغناطیسی در هر لحظه برابر است با E=BDV که در آن V سرعت مایع یا گاز، D قطر لوله و B چگالی شار مغناطیسی است. سیستم فیدبک در فلومتر مغناطیسی برای غلبه بر نوسانات چگالی شار B کاربرد دارد. در هنگام تست بین الکترودها از ولت متر امپدانس بالا استفاده نمائید. 

جدول زیر مربوط به خطاهای احتمالی در فلومتر الکترومغناطیسی می‌باشد.

مشکل علت احتمالی راه‌حل
فلومتر مغناطیسی روشن نمی‌شود برق ورودی قطع، فیوز معیوب یا مشکلات در کابل‌ها بررسی و اطمینان از تأمین برق، تعویض فیوز معیوب و بررسی کابل‌ها
دقت اندازه‌گیری پایین است وجود نویز الکتریکی، کالیبراسیون نادرست یا آلودگی الکترودها فیلتر کردن نویز، انجام کالیبراسیون مجدد و تمیز کردن الکترودها
مقادیر اندازه‌گیری نوسان دارد وجود هوای گیر کرده در لوله، تغییرات فشار یا جریان ضربه‌ای تخلیه هوای محبوس در لوله، بررسی و تنظیم فشار و کاهش نوسانات
سیگنال خروجی غیرقابل قبول است اتصالات معیوب، مشکلات در ترانسمیتر یا نوسانات برق بررسی و تعمیر اتصالات، بررسی وضعیت ترانسمیتر و تثبیت نوسانات برق
خوانش‌های نادرست عدم کالیبراسیون صحیح، سیالات غیر رسانا یا مشکلات در سنسورها انجام کالیبراسیون دقیق، اطمینان از رسانا بودن سیالات و بررسی سنسورها

خلاصه

فلومترهای الکترومغناطیسی از پیشرفته‌ترین و دقیق‌ترین ابزارهای اندازه‌گیری دبی سیالات رسانا هستند که در صنایع متنوع از نفت و گاز گرفته تا آب و فاضلاب، حضوری مؤثر دارند. این دستگاه‌ها با بهره‌گیری از قانون فارادی و ایجاد میدان مغناطیسی، بصورت لحظه‌ای فلوی سیالات را می‌سنجند و اطلاعاتی دقیق و ارزشمند ارائه می‌دهند.

یکی از ویژگی‌های بارز این فلومترها تنوع مدل‌هاست: از فلومترهای تمام‌دور که بطور کامل مقطع لوله را پوشش می‌دهند و برای شرایط حساس کاربرد دارند، تا فلومترهای کاهش‌یافته که برای لوله‌های بزرگ طراحی شده‌اند و نصب آسانی دارند. همچنین، فلومترهای قابل‌حمل امکان پایش موقت را فراهم می‌کنند، و فلومترهای چندفازی برای اندازه‌گیری جریان‌های ترکیبی از مایع، گاز و ذرات معلق ایده‌آل هستند.

این دستگاه‌ها بخاطر ساختار مقاوم و دقت بالا، نیاز به نگهداری کمتری دارند و در شرایط دما و فشار متغیر نیز پایدار باقی می‌مانند. هر چند محدودیت آنها به سیالات رسانا و احتمال اختلال در میدان‌های الکتریکی شدید از مواردی است که باید در نظر گرفت، اما مزایای بسیار، آن‌ها را به انتخابی کارآمد برای نظارت مستمر بر فلوی سیالات تبدیل کرده است.

مشاوره سریع در مورد فلومتر و نحوه نصب و راه‌اندازی - نحوه انتخاب و استفاده درست از فلومترها

آداک فرآیند سپهر یکی از معتبرترین مراکز تخصصی در تأمین تجهیزات ابزار دقیق و فلومترهای الکترومغناطیسی در ایران است. کارشناسان این شرکت با ارائه محصولات متنوع و باکیفیت از برندهای معتبر جهانی، به صنایع مختلف خدمات مشاوره حرفه‌ای رایگان می‌دهند تا بهترین‌ها را برای نیازهای خود انتخاب کنند.

سوالات متداول

آیا از فلومتر‌های الکترومغناطیسی می‌توان برای سیالات با دمای بالا استفاده شوند؟

بله، با انتخاب صحیح فلومتر در محدوده دمایی نسبت به دمای سیال مورد نظر این امر امکان پذیر است.

فلومتر مغناطیسی برای هر نوع مایعی مناسب هستند؟

خیر، فقط مایعات رسانا مانند: آب، اسید‌ها، باز‌ها و دوغاب مناسب هستند. در کاربردهایی که سیال روغن یا سیال هیدروکربنی باشد قابل استفاده نیستند.

عمر مفید فلومتر مغناطیسی چند سال است؟

چنانچه الکترودها فلومتر بصورت منظم کالیبره و بازبینی شوند، این دستگاه تا 20 سال قادر به اندازه‌گیری فلو است.

تفاوت فلومتر الکترومغناطیسی با فلومتر ورتکس در چیست؟

فلومترهای الکترومغناطیسی نیاز به سیالات رسانا دارند و به تغییرات دما و فشار حساس نیستند. در حالی که فلومترهای ورتکس برای طیف گسترده‌ای از سیالات، شامل سیالات غیررسانا مناسب هستند و بیشتر برای اندازه‌گیری سیال‌های با دماهای بالا یا پایین مورد استفاده قرار می‌گیرند.

چرا مقادیر اندازه‌گیری شده توسط فلومتر الکترومغناطیسی پرش دارد؟

به چند دلیل این اتفاق رخ می‌دهد. ابتدا بررسی کنید که آیا شرایط نصب 5 برابر قطر قبل و 3 برابر قطر بعد از فلومتر رعایت شده است. در لوله ها هوا بمقدار زیادی وجود داسته باشد. در آخر وجود لرزش در خطوط لوله و حرکت ضربه‌ای سیال را بررسی نمایید. 

فلومترهای الکترومغناطیسی برای اندازه‌گیری سیالات غیر الکتریکی مناسب هستند؟

فلومترهای الکترومغناطیسی بطور خاص برای اندازه‌گیری سیالات رسانا طراحی شده‌اند. این فلومترها قادر به اندازه‌گیری دقیق سیالاتی هستند که قابلیت هدایت الکتریکی دارند، مانند آب، اسیدها و بازها. برای سیالاتی که غیر الکتریکی هستند، مانند نفت یا گاز این فلومترها مناسب نیستند زیرا سیگنال القا شده بوسیله میدان مغناطیسی برای سیالات غیر رسانا قابل تولید نیست.

دلیل عدم تطابق مقدار خروجی جریانی با مقادیر نمایشگر در فلومتر مغناطیسی چیست؟

بررسی کنید که کدام نوع حالت در دستگاه تنظیم شده است، فلومتر الکترومغناطیسی می تواند جریان 0 تا 20 میلی آمپر و جریان 4 تا 20 میلی آمپر را تولید کند.

صفحه نمایش دستگاه کار نمی‌کند؟

کابل فلت صفحه نمایش وصل نشده و یا معیوب است. همچنین امکان دارد خود نمایشگر نیز عیب داشته باشد.

مزایای فلومتر الکترومغناطیسی نسبت به فلومتر اولتراسونیک در شرایط صنعتی چیست؟

فلومترهای الکترومغناطیسی در برابر آلودگی‌های سیال مقاوم‌تر هستند. در سیالات کدر یا حاوی ذرات، دقت بیشتری نسبت به فلومترهای اولتراسونیک دارند.

ویژگی‌های فلومتر مغناطیسی چیست؟

ویژگی‌های فلومترهای مغناطیسی شامل دقت بالای اندازه‌گیری، عملکرد بدون افت فشار، و توانایی اندازه‌گیری در شرایط سخت عملیاتی مانند سیالات خورنده و با ویسکوزیته بالا است. این فلومترها همچنین قادر به عملکرد در دماها و فشارهای متنوع بدون تاثیر منفی بر دقت اندازه‌گیری هستند.

چه عواملی بر دقت اندازه‌گیری فلومترهای الکترومغناطیسی تاثیر می‌گذارند؟

در فلومترهای مغناطیسی ویژگی‌های سیال مانند چگالی، ویسکوزیته، دما و همچنین، نصب صحیح فلومتر و تنظیم مناسب آن نیز بر دقت اندازه‌گیری تأثیرگذار است. در صورتی که فلومتر در شرایط نامناسبی نصب شود یا در معرض نویزهای الکتریکی قرار گیرد، دقت اندازه‌گیری کاهش یابد.

آیا فلومترهای مغناطیسی نیاز به کالیبراسیون دوره‌ای دارند؟

بله، فلومترهای الکترومغناطیسی نیاز به کالیبراسیون دوره‌ای دارند تا اطمینان حاصل شود که دقت اندازه‌گیری آن‌ها حفظ می‌شود. کالیبراسیون منظم بویژه در کاربردهایی که سیال‌های مختلف یا شرایط محیطی تغییر می‌کنند، ضروری است.

مقایسه فلومتر ورتکس با الکترومغناطیسی؟

فلومترهای ورتکس معمولاً برای سیال‌های با سرعت بالاتر مناسب‌ترند و تقریبا در اندازه‌گیری دبی‌های بسیار کم دقت کمتری دراند. اما برای دبی سنج مغناطیسی سرعت بالای سیال موجب ایجاد خطای اندازه‌گیری می‌شود.

درباره داود شیرینی

داود شیرینی متولد 61، متخصص و واردکننده ابزاردقیق از سال 86، فارغ التحصیل رشته الکترونیک و کنترل ابزاردقیق، زمینه تخصصی دتکتور های گازی و انواع سطح سنج

2 دیدگاه در “فلومتر الکترومغناطیسی چیست؟ انواع، کاربرد و نحوه نصب

  1. داود آجورلو گفت:

    با سلام
    آیا برای سنجش دبی آب مقطر هم می توان از فلومتر مغناطیسی استفاده نمود

    1. داود شیرینی گفت:

      سلام
      خیر برای آب مقطر از فلومتر مغناطیسی استفاده نکنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *